Passa al contingut principal

Cap interès del govern en el Pla d’Igualtat d’Oportunitats

La Secció sindical de CCOO pensem que l'elaboració d'un Pla Intern d'Igualtat d'Oportunitats (PIO) era molt necessari a l'Ajuntament de Badalona, no només per què ho exigia la llei, sinó perquè podia ser un mecanisme útil per a detectar i corregir moltes situacions d'injustícia que es produeixen diàriament a l'interior de l'empresa.

Pla d'igualtat d'oportunitats

Estem d'acord amb la llei orgànica 3/2007, per la igualtat efectiva de dones i homes, quan diu que:
"la violència de gènere, la discriminació salarial, la discriminació en les pensions de viduïtat, el fet que hi hagi més desocupació femenina, l'encara escassa presència de les dones en llocs de responsabilitat política, social, cultural i econòmica, o els problemes de conciliació entre la vida personal, laboral i familiar, demostren que la igualtat plena, efectiva, entre dones i homes, encara és una tasca pendent que necessita nous instruments jurídics".

Pensem que, efectivament, hem de lluitar per aconseguir un canvi intern en les relacions entre homes i dones, però aquest canvi ha d'existir fonamentalment en la societat. Deixar enrere la diferència de rols en funció del gènere en altres àmbits vitals és necessari per a aconseguir-ho en l'àmbit laboral.

Però, per a què serveix un PIO?

L'objectiu d'un PIO és assegurar que totes les persones tenen les mateixes oportunitats per a progressar professionalment dins l'empresa. Això equival a plantejar-nos si a l'Ajuntament de Badalona tothom té les mateixes oportunitats per a progressar, amb independència de ser home o dona, ser heterosexual o homosexual, viure al centre o viure als barris. I per desgràcia, això no és així.

Pensem que la discriminació de gènere no és l'únic factor determinant de la desigualtat, ans al contrari, és un factor molt important que es conjuga amb altres al mateix nivell, com per exemple, la classe social, l'origen nacional o la identitat i orientació sexual, així com altres factors com ser persones en situació de discapacitat. Com a sindicat sociopolític, nacional, de classe i feminista, pensem que en l'àmbit laboral de la societat capitalista, el factor més determinant de la desigualtat és la classe social i que tots els altres factors es combinen amb aquest de manera diferent en cada cas. En aquest línia, la pròpia teoria feminista s’aproxima a aquesta perspectiva de classe a través del concepte d’interseccionalitat- força absent en aquest pla-  entenent que les polítiques de gènere han de recollir accions per a la totalitat i diversitat de les dones.

Poca efectivitat de l'actual PIO

A l'Ajuntament de Badalona, tot i haver tingut dues alcaldesses i moltes dones en llocs en comandament, encara tenim un gran camí per a recórrer fins a la igualtat efectiva entre homes i dones. I encara tenim més camí per fer fins a la igualtat efectiva de totes les persones.

Considerem que l’actual PIO ha estat curt de mires en centrar-se exclusivment en el factor de gènere i ni tan sols qüestionar-se factors a l’ordre del dia com els drets de LGTB, de les persones amb discapacitat, de les persones que pateixen malalties cròniques. El PIO no entra en la diversitat religiosa ni en la igualtat de les minories ètniques, com el cas del poble romanís i les persones d'ètnia gitana. Moltes són les causes de la desigualtat i totes mereixen ser tractades amb equilibri i, sobretot, des d’una perspectiva feminista que ha de ser transversal a la tota adminsitració pública.

Pensem que aquest PIO ha estat una oportunitat desaprofitada per a introduir veritables mecanismes correctors de la desigualtat i s'ha enfrontat com un simple tràmit que no es pretén que tingui cap conseqüència directa.

Des de la nostra secció sindical, ja vam dir que l'eficiència de l'actual PIO podria mesurar-se en el grau que aquesta acabés tenint sobre la RLlT i la plantilla real. Des de l'inici, l'enfocament limitat del PIO i la poca implicació dels responsables del govern ha evidenciat l'escassa voluntat d’aprofundir realment en la igualtat interna.

La secció sindical de CCOO som persones compromeses per fer efectiva la igualtat entre homes i dones, però també volem aprofundir en la millora de l’accés i de la promoció interna d'aquest ajuntament, on pensem que s’afavoreix sempre a les mateixes persones, siguin homes o dones.

Un cop acabada la fase inicial de diagnosi determinada en el pla, som molt crítics amb el treball realitzat fins ara. En primer lloc per la manca de participació derivada d’haver-la programat en el pitjor moment de l’any, durant els torns de Nadal. En segon lloc, perquè el document de treball posa en evidència la superficialitat de tot el procés de diagnosi que s'ha portat a terme: mostra un gran desconeixement real del funcionament de l'ajuntament, presenta importants incongruències, conté dades incorrectes i paràgrafs sencers copiats i enganxats del PIO d'un altre consistori. La sensació que n'extraiem com a secció sindical és que es tracta d'un document que no aporta res de nou i que no persegueix cap altre objectiu que un possible titular que digui "l'Ajuntament ja té un Pla d'Igualtat".

Per tot això, convidem al govern a fer un exercici de reflexió i autocrítica sobre el PIO i a redreçar tant com pugui el seu rumb actual, per tal que, en definitiva, tingui alguna utilitat per a les persones treballadores d'aquest ajuntament.

Entrades populars d'aquest blog

La CCOOtorra de febrer de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de febrer de 2024 dedicada als «Temps Moderns». En aquest número hi trobareu informació sobre l'estat de l'estabilització, la Promoció Interna, els endarreriments, la RLlT, els Riscos Psicosocials, entre els següents articles: Editorial: Llums i ombres de la gestió municipal i la negociació La plantilla base no és prioritària per al govern municipal Com aprofundir en el Pla de Riscos Psicosocials? Solidaritat amb el poble palestí: aturem el genocidi! La secció de «CCOOtorreig, la CCOOtorra fa safareig» Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de febrer de 2024

La CCOOtorra número extraordinari «The Office»

Ja teniu disponible el número extraordinari de la CCOOtorra «The Office», un número molt especial en format de còmic o petita novel·la gràfica per a reflexionar sobre la utilitat del sindicalisme de classe. Esperem que la trobeu útil i divertida! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra número extraordinari «The Office» (PDF)

Comunicat: Contra la violència masclista, #NOEsteuSoles

CCOO de l'Ajuntament de Badalona expressem el nostre suport al Comitè de Mares de víctimes de violència sexual a Badalona i fem una crida a la participació en l’acte del 15 de juny de 2023. En els últims mesos diverses noies han sofert violacions grupals en els banys del Centre Comercial Màgic de Badalona. Setmana rere setmana surten a la llum pública nous casos que posen al descobert la preocupant magnitud d’una realitat que fins ara s’havia mantingut oculta. Constatem, amb horror, que la maquinària institucional no ha estat prou eficient en la prevenció d’aquestes agressions i en l'auxili que s'hauria d'haver prestat a les víctimes. CCOO tornem a manifestar el nostre rebuig frontal a aquestes brutals agressions i al masclisme que les empara i justifica. Denunciem que la manca de recursos humans i materials dels serveis socials municipals i del servei municipal especialitzat són un factor que condiciona molt negativament la capacitat de portar a terme el treball ed