Passa al contingut principal

Editorial: La dura realitat

El maig vinent es complirà el primer aniversari de les eleccions municipals, que van suposar un canvi dràstic a l'Ajuntament de Badalona. Del govern d'un únic partit conservador, vam passar a un govern plural progressista. Una nova etapa s'iniciava a la ciutat, amb una direcció que se situava políticament als antípodes de l'anterior.

Com a persones que treballem a l'ajuntament, vam començar a notar el canvi immediatament. Els noms dels Àmbits i les Regidories van canviar. Des de la nova direcció se'ns va començar a parlar en termes de participació, transversalitat, codecisió, corresponsabilitat. Com a Secció Sindical de CCOO, vam ser constructius. Se'ns escoltava i se'ns donava la raó quan platejàvem les nostres reivindicacions.

Avui estem davant la dura realitat. Només tenim paraules, paraules que els fets contradiuen, rotundament.

Les negociacions sobre la recuperació de poder adquisitiu no han existit mai. En mostra de bona disposició, les organitzacions sindicals vam aturar les mobilitzacions i vam acceptar asseure'ns amb el govern durant el primer trimestre de 2016. El termini s'ha esgotat i no hem obtingut resposta a les nostres propostes, ni cap alternativa.
La contractació i els moviments interns de plantilla segueixen les dinàmiques opaques dels mandats anteriors, que CCOO hem denunciat tantes vegades.
No s'ha avançat ni una mica en l'elaboració d'unes bosses de treball efectives.
Només s'han fet modificacions de la RLLT de personal directiu.
No s'ha fet cap avenç significatiu en la supressió d'hores extra, no s'han suprimit Acumulacions de Tasques ni Comissions de Servei.
No s'han portat a terme processos de promoció interna, ni s'han escoltat les nostres propostes de millora de la carrera professional o de regularització dels contractes d’interinatge.
La nostra secció sindical continua havent d'interposar denúncies per la utilització fraudulenta dels plans d'ocupació per a suplir personal estructural.
Les contractacions de personal nou per a cobrir les baixes i jubilacions no han millorat i continuen sent insuficients.

S'ha incrementat el personal directiu en 5 càrrecs, per damunt dels 27 càrrecs eventuals que permet la llei. Aquests càrrecs, clarament polítics, s'han intentat justificar com a Personal Directiu Professional. Tanmateix, des de CCOO no compartim aquest punt de vista. Ens preguntem: perquè la Regidoria responsable de Recursos Humans considera correctes a Badalona aquests contractes de directius que la mateixa organització política a la qual pertany denuncia a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i critica a Barcelona? Ens preguntem: perquè la regidoria de Recursos Humans considera ara justificables aquests nomenaments que qualificava de "possiblement legals però immorals" mentre estava a l'oposició? Comprovem amb decepció que aquests processos de selecció no han respectat les garanties mínimes de transparència i presenten greus irregularitats. La Secció Sindical de CCOO exigim que aquests nomenaments siguin declarats nuls i elevarem la nostra denúncia a les instàncies pertinents, tal com vam fer amb els directius nomenats pels anteriors governs, aprovats per partits que ara estan a l’oposició.

La Secció Sindical de CCOO estem situats en la dura realitat del treball diari de l'Ajuntament de Badalona, braç a braç amb la resta de companys i companyes que creuen en la professionalitat i en el servei públic. No tenim persones delegades alliberades, estem treballant en contacte directe amb la ciutadania: al SAC, a la Guàrdia Urbana, als equipaments del territori. Sabem i hem de dir que l'Ajuntament no va bé, més enllà dels temes de Recursos Humans.

Tenim la responsabilitat de pronunciar-nos críticament i denunciar la gran distància entre les paraules i els fets, entre els bonics discursos i la dura realitat. Serveis i equipaments municipals es deterioren dia a dia, mentre el govern sembla instal·lat en l'autocomplaença i es tanca davant la crítica constructiva. Moltes regidories treballen aïllades de la realitat, sense trepitjar mai el terreny, sense conèixer el personal que tenen sota la seva direcció. La qualitat del servei a la ciutadania s'està empobrint notablement. En comparació amb els municipis propers, la ciutat s'està quedant enrere en temes d'urgència social, especialment en els barris més castigats per la pobresa.

Sí, és clar, se'ns pot dir que l'equip de govern tenia poca experiència en la gestió pública. Però això no és cap novetat, ho hem vist en molts governs anteriors. També se'ns pot dir que el govern està en minoria, i que hi ha bona voluntat, o que la legislació estatal ens limita, fins i tot, que hi ha un boicot. Però tot això són només paraules. O no sabia el govern que hauria d'enfrontar tots aquests reptes quan va decidir dirigir aquesta ciutat, la tercera més gran de Catalunya?

Volem dir al govern que estem d'acord amb les paraules però que exigim fets. Volem dir al govern que compartim la voluntat de millorar l'Ajuntament, de millorar la Ciutat. Però és necessari que baixi a la dura realitat, que escolti les persones que treballen a peu de carrer, i coneixen millor les mancances de la gestió municipal. Ja han passat els temps de cortesies i discursos, ara toca treballar i presentar resultats.

Per això, des de CCOO, exigim fets al govern: recuperació de poder adquisitiu, transparència en la contractació, establiment d'unes bosses de treball dinàmiques i actualitzables que garanteixin publicitat i transparència, revisió de la Relació de Llocs de Treball des de la base, eliminació de les hores extra, supressió de personal directiu innecessari, finalització de les acumulacions de tasques i les comissions de servei, foment de la promoció interna i la carrera professional, regularització dels contractes interins, eradicació del frau en els plans d'ocupació, contractació de personal nou per a suplir les baixes d'anys de retallades.

És el moment d'enfrontar-nos a la dura realitat.

Entrades populars d'aquest blog

La CCOOtorra de febrer de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de febrer de 2024 dedicada als «Temps Moderns». En aquest número hi trobareu informació sobre l'estat de l'estabilització, la Promoció Interna, els endarreriments, la RLlT, els Riscos Psicosocials, entre els següents articles: Editorial: Llums i ombres de la gestió municipal i la negociació La plantilla base no és prioritària per al govern municipal Com aprofundir en el Pla de Riscos Psicosocials? Solidaritat amb el poble palestí: aturem el genocidi! La secció de «CCOOtorreig, la CCOOtorra fa safareig» Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de febrer de 2024

La CCOOtorra número extraordinari «The Office»

Ja teniu disponible el número extraordinari de la CCOOtorra «The Office», un número molt especial en format de còmic o petita novel·la gràfica per a reflexionar sobre la utilitat del sindicalisme de classe. Esperem que la trobeu útil i divertida! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra número extraordinari «The Office» (PDF)

Comunicat: Contra la violència masclista, #NOEsteuSoles

CCOO de l'Ajuntament de Badalona expressem el nostre suport al Comitè de Mares de víctimes de violència sexual a Badalona i fem una crida a la participació en l’acte del 15 de juny de 2023. En els últims mesos diverses noies han sofert violacions grupals en els banys del Centre Comercial Màgic de Badalona. Setmana rere setmana surten a la llum pública nous casos que posen al descobert la preocupant magnitud d’una realitat que fins ara s’havia mantingut oculta. Constatem, amb horror, que la maquinària institucional no ha estat prou eficient en la prevenció d’aquestes agressions i en l'auxili que s'hauria d'haver prestat a les víctimes. CCOO tornem a manifestar el nostre rebuig frontal a aquestes brutals agressions i al masclisme que les empara i justifica. Denunciem que la manca de recursos humans i materials dels serveis socials municipals i del servei municipal especialitzat són un factor que condiciona molt negativament la capacitat de portar a terme el treball ed