Passa al contingut principal

Contra la pobresa salarial i social: treball o drets

El Primer de Maig, Dia Internacional del Treball, els treballadors i les treballadores del món sortim al carrer per reivindicar treball digne i drets per a tothom.

Contra la pobresa salarial i social
L’economia a escala global presenta algunes incerteses i hi ha riscos d’entrar en una nova fase de recessió. El creixement econòmic no arriba a la gent, que continua patint l’atur, la pobresa i les desigualtats. És el resultat de les polítiques d’austeritat, les retallades i les privatitzacions, que empobreixen la majoria de la gent i no serveixen per a la recuperació de l’economia.

Les polítiques d’austeritat que continuen dominant la Unió Europea amenacen la recuperació econòmica i empitjoren els drets de les persones més vulnerables. Polítiques que agreugen les desigualtats entre països del Nord i del Sud i entre la població rica i la pobra, que fan créixer els partits d’ultradreta i que amenacen el projecte social europeu.

A Espanya i a Catalunya les reformes laborals han devaluat les condicions laborals dels treballadors i les treballadores. L’ocupació que es crea és majoritàriament precària i amb baixos salaris, i la pobresa i les desigualtats continuen augmentant. Avui, tenir feina no és garantia de sortir de la pobresa.

L’atur es converteix en crònic per a una part important de la població que ha perdut la feina a causa de la crisi i que, per la seva edat, té moltes dificultats per tornar a treballar. L’atur i la precarietat laboral també s’intensifiquen en la població jove i fruit d’això el 90% del jovent no percep cap prestació ni subsidi d’atur.
Un 72% de les persones en atur, segons l’Enquesta de població activa (EPA), ja no reben cap prestació ni subsidi, i les retallades en la quantia i les dificultats per accedir-hi aboquen molta gent a situacions de pobresa i exclusió social. Per això, és necessària la posada en marxa de la renda garantida de ciutadania per a qui no tingui recursos i que aquesta renda sigui compatible amb una prestació d’ingressos mínims a escala estatal.

A Catalunya la pobresa, que ja se situa en el 26%, s’estén a totes les franges de la població, però, especialment, a les persones més vulnerables, com els infants i la gent gran. Per això, ens oposem als intents del Govern del PP de paralitzar la llei d’emergència habitacional i contra la pobresa energètica, que perjudicaria greument la gent amb més dificultats.

La crisi ha fet retrocedir la situació de les dones en el món laboral. L’atur, la precarietat i les desigualtats tenen un especial impacte de gènere, la bretxa salarial entre homes i dones s’està eixamplant i la pobresa és majoritàriament femenina.

Els serveis públics estan al límit i ja no poden aguantar cap més retallades. És urgent retrocedir les retallades i privatitzacions fetes pels governs del PP i de CiU, que amenacen l’existència i la qualitat del serveis públics, i retornar l’ocupació i els drets laborals als treballadors i treballadores del sector.

Treball digne i amb drets
Cal que els treballadors i les treballadores recuperem els drets socials i laborals perduts, revertir les retallades en la sanitat, l’educació, els serveis socials, les prestacions socials i les pensions, derogar les dues reformes laborals i tornar a recuperar plenament el paper de la negociació col·lectiva per garantir els salaris i els drets laborals. Incrementar els salaris perquè els beneficis empresarials també arribin als treballadors i les treballadores. Cal que les administracions actuïn per perseguir el frau en la contractació i evitar l’augment d’accidents laborals i l’empitjorament de la salut en el treball.

Incrementar el salari mínim interprofessional (SMI) fins al 60% del salari mitjà (aproximadament 1.000 euros) i establir un salari mínim per a tots els concursos públics que depenen de les administracions catalanes (Generalitat, diputacions i ajuntaments) que permeti actuar contra la precarietat laboral i els baixos salaris en l’àmbit de les administracions públiques.

Exigim un canvi de polítiques econòmiques a Catalunya, Espanya i Europa, a fi que tinguin per objectiu la creació d’ocupació estable i amb drets, la lluita contra la pobresa i les desigualtats socials i laborals, l’increment d’inversió pública per impulsar un nou model productiu sostenible i equilibrat que tingui com a prioritat la recuperació del teixit industrial i l’impuls de l’ocupació de qualitat en el sector de serveis.

Contra la corrupció, democràcia, drets i llibertats
Els darrers casos apareguts en relació amb la corrupció i el frau fiscal ens demostren que hi ha recursos suficients per fer polítiques públiques, però que estan en mans d’una minoria que vol continuar enriquint-se a costa de la majoria de la població.

Per això reivindiquem una reforma fiscal justa, progressiva i equitativa que faci pagar més a qui més té o guanya i persegueixi el frau, l’evasió i l’elusió fiscal. Al mateix temps, exigim la implantació de mesures de control dels paradisos fiscals i altres formes d’evasió, i la implementació d’una taxa a totes les transaccions financeres.

En aquest Primer de Maig volem recordar els sindicalistes que encara continuen encausats per exercir el dret de vaga i actuar en defensa dels treballadors i les treballadores. Exigim la derogació de l’article 315.3 del Codi penal i la retirada de la “llei mordassa”, que amenaça els drets i les llibertats, i la qualitat democràtica del nostre país.

Per la pau i la solidaritat arreu
CCOO i UGT, juntament amb la Confederació Sindical Internacional (CSI) i la Confederació Europea de Sindicats (CES), reclamem la retirada del TTIP (Tractat de lliure comerç entre la UE i els EUA) i la no-ratificació d’altres tractats que amenacen els drets econòmics, socials i laborals dels treballadors i les treballadores europeus.

Exigim la retirada de l’acord il·legal i immoral signat entre la Unió Europea i Turquia, que atempta contra els drets humans bàsics de les persones refugiades i, alhora, exigim al Govern de l’Estat que faci efectiu l’acolliment de totes les persones refugiades a què es va comprometre davant de la UE. Així mateix, reclamem de nou la fi de totes les guerres i actuacions terroristes, i de les violacions de drets laborals, sindicals i civils de tot el món.
CCOO a l’Ajuntament de Badalona
http://laccootorra.blogspot.com
http://twitter.com/LaCCOOtorra
ccoo@badalona.cat

Entrades populars d'aquest blog

La CCOOtorra de febrer de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de febrer de 2024 dedicada als «Temps Moderns». En aquest número hi trobareu informació sobre l'estat de l'estabilització, la Promoció Interna, els endarreriments, la RLlT, els Riscos Psicosocials, entre els següents articles: Editorial: Llums i ombres de la gestió municipal i la negociació La plantilla base no és prioritària per al govern municipal Com aprofundir en el Pla de Riscos Psicosocials? Solidaritat amb el poble palestí: aturem el genocidi! La secció de «CCOOtorreig, la CCOOtorra fa safareig» Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de febrer de 2024

La CCOOtorra número extraordinari «The Office»

Ja teniu disponible el número extraordinari de la CCOOtorra «The Office», un número molt especial en format de còmic o petita novel·la gràfica per a reflexionar sobre la utilitat del sindicalisme de classe. Esperem que la trobeu útil i divertida! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra número extraordinari «The Office» (PDF)

Comunicat: Contra la violència masclista, #NOEsteuSoles

CCOO de l'Ajuntament de Badalona expressem el nostre suport al Comitè de Mares de víctimes de violència sexual a Badalona i fem una crida a la participació en l’acte del 15 de juny de 2023. En els últims mesos diverses noies han sofert violacions grupals en els banys del Centre Comercial Màgic de Badalona. Setmana rere setmana surten a la llum pública nous casos que posen al descobert la preocupant magnitud d’una realitat que fins ara s’havia mantingut oculta. Constatem, amb horror, que la maquinària institucional no ha estat prou eficient en la prevenció d’aquestes agressions i en l'auxili que s'hauria d'haver prestat a les víctimes. CCOO tornem a manifestar el nostre rebuig frontal a aquestes brutals agressions i al masclisme que les empara i justifica. Denunciem que la manca de recursos humans i materials dels serveis socials municipals i del servei municipal especialitzat són un factor que condiciona molt negativament la capacitat de portar a terme el treball ed