Passa al contingut principal

Les hores sindicals dels delegats i delegades: un patrimoni col·lectiu

L’Assemblea Sindical Oberta de CCOO aprova noves normes sobre Valors i Ètica sindical. La secció Sindical de CCOO de l’Ajuntament trasllada les conclusions a la seva pràctica quotidiana.

El sindicat de CCOO de Catalunya va celebrar el novembre de 2014 el 50è. Aniversari del que es considera la seva fundació clandestina en Barcelona, en la església de Sant Medir del barri de La Bordeta, a l’any 1964 en plena dictadura franquista. Amb aquesta celebració, el sindicat, entre d’altres activitats commemoratives, inaugurava un seguit organitzat de reunions i assemblees, en les empreses i en el territori, amb els treballadors en actiu, aturats, joves, etc., en el marc d’un ampli procés de debat i reflexió que vam anomenar Assemblea Sindical Oberta (ASO). Aquest procés de debat es va estructurar en torn a 5 eixos de treball: Participació a l’Empresa, al Sindicat i a la Societat, Com millorar l’Organització i l’Afiliació, les Prioritats laborals i Socials, Millorar l’acció Sindical i Desenvolupar Noves Formes de Lluita i, finalment, els Valors i Ètica sindical.

Els objectius de l’Assemblea Sindical Oberta eren, d’una banda, analitzar els canvis econòmics i socials produïts en les darreres dècades, especialment des de la emergència de la globalització neoliberal en les acaballes del segle XX com a paradigma inspirador de les polítiques econòmiques i socials de la major part dels governs. Així mateix, veure com incidien aquestes polítiques en les condicions materials de vida dels treballadors, amb feina o sense feina, alhora que actualitzàvem amb nous instruments el nostre compromís amb la justícia social, la democràcia i el benestar dels treballadors i dels sectors populars.

En un altre sentit, es tractava també d’analitzar críticament els comportaments i l’activitat del sindicat davant d’aquestes noves situacions i realitats. A partir de les conclusions d’aquesta anàlisi es volien introduir els pertinents factors correctors per tal d’evitar les possibles pràctiques dolentes en que el conjunt del sindicalisme hagi pogut caure. I es que s’ha de reconèixer, i així ho hem fet, que en moltes ocasions les nostres pràctiques sindicals no ha estat a l’alçada de les circumstàncies i necessitats dels treballadors i de la lluita pels drets socials.

Una d’aquestes pràctiques que vam analitzar en el marc de l’eix Valors i Ètica sindical es referia a les formes de utilització pels nostres delegats i delegades de les anomenades “hores sindicals”. La reflexió global en el sindicat de CCOO de Catalunya en el marc del procés de l’Assemblea Sindical Oberta va coincidir en el temps amb els debats de la VIII Conferència de la Secció Sindical de CCOO de l’Ajuntament de Badalona, celebrada el dia 30 de juny i que va portar a una important renovació del nostre sindicat a l’Ajuntament de Badalona.

S’ha de recordar que les “hores sindicals” que la legislació laboral estableixen (Estatut dels treballadors i Llei Orgànica de llibertat Sindical –LOLS-), son “drets” reconeguts als representants sindicals com a resultat de les lluites i mobilitzacions socials de molts anys enrere i tenen per objectiu realitzar funcions genèriques de representació sindical dels treballadors. Aquests drets no son, no ho han de ser mai, “drets individuals”, molt menys encara “patrimoni individual” dels delegats sindicals. Ans al contrari, tot i que la seva utilització sigui individualitzada, constitueixen un “patrimoni col·lectiu” i la seva utilització ha d’estar presidida per criteris ètics i de transparència i en base sempre a les prioritats col·lectives dels treballadors definides de la forma més democràtica possible.

Cal reconèixer però, autocríticament, que les pràctiques sindicals en aquest terreny no sempre han estat presidides amb aquests criteris i, en ocasions, interessos de grups restringits i fins i tot interessos tipus personal han pogut distorsionar la pràctica de l’exercici d’aquests drets sindicals que, d’altre banda, resulten fonamentals per una acció col·lectiva eficient al servei del conjunt dels treballadors.

El debat en el darrer any al sí del conjunt del sindicat de CCOO sobre Valors i Ètica sindical i les conclusions del mateix han portat a reforçar els instruments que millorin les Bones pràctiques en l’ús de les hores sindicals per part dels delegats i delegades. Un d’aquests instruments n’és el Codi de Conducta, aprovat pel Consell Confederal de 4 de març de 2015, en el que entre d’altres coses es fixen criteris transparents pel accés i la permanència en òrgans de direcció i representació, les limitacions de mandats, etc. Per la seva banda, les conclusions aprovades en l’Assemblea Sindical Oberta de les CCOO de Catalunya han fixat 25 prioritats d’actuació i en relació a l’eix valors i Ètica sindical, cal destacar la obligatorietat de publicar regularment en els centres de treball les hores sindicals dels diversos delegats i delegades, de manera que el conjunt dels treballadors ho pugui conèixer i contribuir-hi també a una utilització adequada d’aquestes hores.

El debat hagut al sí de la Secció Sindical de CCOO de l’Ajuntament de Badalona ha concretat encara més aquestes actuacions en matèria de transparència, valors i ètica sindical en base a les nostres realitats concretes. D’aquesta manera, sobre l’ús de les hores sindicals s’ha arribat al següents acords:
- Renúncia per part de la secció sindical de CCOO de l’Ajuntament de Badalona a la existència als seu sí de persones “alliberades” per acumulació d’hores sindicals d’altres companys.
- Renúncia de tots el delegats/es de CCOO (de Junta de Personal, Comitè, delegats LOLS i Salut Laboral), al 25 % del seu crèdit de 40 hores mensuals d’hores sindicals,quedant en 30 hores cadascú.
- Amb el conjunt de les 10 hores renunciades per cada delegat de CCOO formar una bossa de hores per tal de assignar a companys voluntaris no delegats en funció de la seva assumpció de tasques concretes al servei del conjunt dels treballadors. Amb això es busca aconseguir una major participació i implicació d’altres treballadors en les tasques d’interès general per unes relacions laborals democràtiques.
- Informar pública i regularment al conjunt de la plantilla sobre l’assignació i repartiment de les hores sindicals a membres de la secció sindical de CCOO.
- Fer una crida a la resta de seccions sindicals a esmerçar esforços que millorin les bones pràctiques en l’ús de les hores sindicals.

Entrades populars d'aquest blog

La CCOOtorra de febrer de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de febrer de 2024 dedicada als «Temps Moderns». En aquest número hi trobareu informació sobre l'estat de l'estabilització, la Promoció Interna, els endarreriments, la RLlT, els Riscos Psicosocials, entre els següents articles: Editorial: Llums i ombres de la gestió municipal i la negociació La plantilla base no és prioritària per al govern municipal Com aprofundir en el Pla de Riscos Psicosocials? Solidaritat amb el poble palestí: aturem el genocidi! La secció de «CCOOtorreig, la CCOOtorra fa safareig» Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de febrer de 2024

La CCOOtorra número extraordinari «The Office»

Ja teniu disponible el número extraordinari de la CCOOtorra «The Office», un número molt especial en format de còmic o petita novel·la gràfica per a reflexionar sobre la utilitat del sindicalisme de classe. Esperem que la trobeu útil i divertida! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra número extraordinari «The Office» (PDF)

Comunicat: Contra la violència masclista, #NOEsteuSoles

CCOO de l'Ajuntament de Badalona expressem el nostre suport al Comitè de Mares de víctimes de violència sexual a Badalona i fem una crida a la participació en l’acte del 15 de juny de 2023. En els últims mesos diverses noies han sofert violacions grupals en els banys del Centre Comercial Màgic de Badalona. Setmana rere setmana surten a la llum pública nous casos que posen al descobert la preocupant magnitud d’una realitat que fins ara s’havia mantingut oculta. Constatem, amb horror, que la maquinària institucional no ha estat prou eficient en la prevenció d’aquestes agressions i en l'auxili que s'hauria d'haver prestat a les víctimes. CCOO tornem a manifestar el nostre rebuig frontal a aquestes brutals agressions i al masclisme que les empara i justifica. Denunciem que la manca de recursos humans i materials dels serveis socials municipals i del servei municipal especialitzat són un factor que condiciona molt negativament la capacitat de portar a terme el treball ed