Passa al contingut principal

Pol Acózar escollit Secretari de la Secció Sindical de CCOO


Avui dia 30 de juny la nostra secció sindical ha celebrat la VIII Conferencia de Secció. Ha estat un espai de trobada de tota la afilació per elegir candidat a la secretaria general i el nou òrgan executiu. En la sessió d’avui s’ha presentat el balanç dels ultims 4 anys de gestió del secretari sortint (Miguel Navarro, Secretari General durant 12 anys) també s’han presentat dues candidatures. La candidatura encapçalada per Pol Acózar amb el projecte "CCOOperem" ha resultat l'escollida per l'afiliació.

Rescatem dels nostres arxius de La Cotorra una entrevista feta amb motiu de la seva candidatura al col.legi de Laborals de les Eleccions Sindicals de 2015, en la que va resultar elegit delegat.

Entrevista de la Cotorra al num d’abril de 2015

La Cotorra: Quina diferència hi ha entre un sindicat de classe com CCOO i altres tipus de sindica

Pol Acózar: Penso que els sindicats de classe partim de la constatació que les persones treballadores, les que vivim del nostre salari, compartim uns interessos comuns, diferenciats i contraposats als interessos de les minories poderoses. Aquests interessos comuns van més enllà del nostre centre de treball i per aquest motiu és imprescindible l’existència d’uns sindicats de classe amb una visió global. Les lleis que regulen la nostra activitat laboral no són cosa de cada empresa: són lleis aprovades pels diferents parlaments. Els sindicats de classe són l’instrument que tenim les persones treballadores per a influir en aquestes instàncies. Les minories poderoses estan organitzades en patronals per a defensar els seus interessos. Nosaltres també. És impossible avançar en drets i conquistar unes millors condicions de treball si limitem la nostra lluita a un municipi o a una empresa. La principal diferència és aquesta: els sindicats de classe com CCOO, UGT i CATAC tenim clar que la lluita pels drets de les persones treballadores és una lluita global.

LC: És possible generar consciència entre el personal quan el model productiu tendeix a la competitivitat entre els mateixos companys i companyes?

PA: Sembla difícil perquè en la societat actual es fomenta un individualisme irresponsable. També perquè el pensament dominant que difonen els mitjans de comunicació acostuma a atacar la idea mateixa de classes socials. Parlar de classe treballadora se’ns presenta com antiquat i fora de moda, gairebé de mal gust. És molt més agradable posar-nos l’etiqueta de classe mitjana, encara que sigui una il·lusió. Tanmateix, sí que és possible generar consciència i és inevitable. En bona mesura aquesta neix de manera natural davant el gran creixement de les desigualtats. Treballem cada dia més, en pitjors condicions i per salaris més baixos. Mentrestant, una minoria es dedica a saquejar i a acaparar les riqueses. No és evident que som la classe treballadora i que sempre ens toca rebre? Em sembla que això és el que més consciències desperta: la indignació davant una realitat injusta. La tasca dels sindicats és organitzar aquesta consciència i ser un instrument de defensa per a la majoria treballadora.

LC: És necessari repensar i canviar el sindicat des de baix?

PA: Humilment, penso que sí, que cal repensar moltes coses. Però tampoc penso que hem d’inventar la sopa d’all. Molt sovint pensem equivocadament que es fan les coses millor quan es fan noves i no és així. En bona mesura em sembla que cal retornar als sindicats el seu esperit inicial, un esperit més combatiu, més participatiu i més democràtic. I aquesta no és una tasca només dels sindicats, sinó de totes les persones treballadores. Malauradament, ens hem acostumat a delegar responsabilitats i això sempre va bé als de dalt. És fàcil despreocupar-se de les coses i pensar que ja hi ha qui ens fa la feina: que hi ha uns governants que governen, una democràcia que funciona sola i uns sindicats que ens arreglen els problemes laborals. Però això no és així. Viure en una democràcia implica que tots som coresponsables del govern, votem el que votem, el resultat ens vincula a tots, perquè la Democràcia és el govern del poble i el poble som tots. Amb els sindicats passa una cosa similar: som les organitzacions dels treballadors i els representem a tots. Si no ens impliquem en el seu funcionament, és segur que no funcionaran com nosaltres volem.

Entrades populars d'aquest blog

La CCOOtorra de febrer de 2024

Ja teniu disponible la CCOOtorra de febrer de 2024 dedicada als «Temps Moderns». En aquest número hi trobareu informació sobre l'estat de l'estabilització, la Promoció Interna, els endarreriments, la RLlT, els Riscos Psicosocials, entre els següents articles: Editorial: Llums i ombres de la gestió municipal i la negociació La plantilla base no és prioritària per al govern municipal Com aprofundir en el Pla de Riscos Psicosocials? Solidaritat amb el poble palestí: aturem el genocidi! La secció de «CCOOtorreig, la CCOOtorra fa safareig» Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra de febrer de 2024

La CCOOtorra número extraordinari «The Office»

Ja teniu disponible el número extraordinari de la CCOOtorra «The Office», un número molt especial en format de còmic o petita novel·la gràfica per a reflexionar sobre la utilitat del sindicalisme de classe. Esperem que la trobeu útil i divertida! Podeu descarregar-la en el següent enllaç: La CCOOtorra número extraordinari «The Office» (PDF)

Comunicat: Contra la violència masclista, #NOEsteuSoles

CCOO de l'Ajuntament de Badalona expressem el nostre suport al Comitè de Mares de víctimes de violència sexual a Badalona i fem una crida a la participació en l’acte del 15 de juny de 2023. En els últims mesos diverses noies han sofert violacions grupals en els banys del Centre Comercial Màgic de Badalona. Setmana rere setmana surten a la llum pública nous casos que posen al descobert la preocupant magnitud d’una realitat que fins ara s’havia mantingut oculta. Constatem, amb horror, que la maquinària institucional no ha estat prou eficient en la prevenció d’aquestes agressions i en l'auxili que s'hauria d'haver prestat a les víctimes. CCOO tornem a manifestar el nostre rebuig frontal a aquestes brutals agressions i al masclisme que les empara i justifica. Denunciem que la manca de recursos humans i materials dels serveis socials municipals i del servei municipal especialitzat són un factor que condiciona molt negativament la capacitat de portar a terme el treball ed